Podsumowanie pierwszej tury szkolenia barman/barista

We wtorkowe popołudnie 1 marca br. odbyło się podsumowanie I tury szkolenia barman/ barista, które zostało zorganizowane w ramach projektu „Szkoła dla prawdziwych fachowców – kształcenie zawodowe młodzieży regionu gnieźnieńskiego” realizowanego przez Cech Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości w Gnieźnie oraz Cechową Szkołę Rzemieślniczą w Gnieźnie. Uczestnicy szkolenia – uczniowie kształcący się w zawodach kucharz i cukiernik zyskali wiele cennych informacji na temat bogactwa kaw (ich smaków i rodzajów) oraz różnych procesów przygotowania naparów kawowych (m.in. espresso, mocca, drop, chemex). Niezwykłym doświadczeniem była możliwość skorzystania z bogatej wiedzy prowadzącego szkolenie – Marcina Dzionka, na co dzień właściciela Cud Cafe. W spotkaniu podsumowującym tę turę szkolenia, poza młodzieżą, wzięli udział również zaproszeni goście: Dyrekcja Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie, Starszy Cechu Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości w Gnieźnie oraz Koordynator Projektu. Po takiej dawce fachowej wiedzy, każda wypita kawa nabiera niepowtarzalnego smaku (oczywiście taka, która zostanie zaparzona zgodnie ze sztuką) 🙂