W piątek 27 września uczniowie klas 1KM (kucharze) i 1CER (cukiernicy) wzięli udział w wycieczce edukacyjnej na Polagrę oraz Smaki Regionów. Gospodarzem obu imprez były Miedzynarodowe Targi Poznańskie. Wydarzenie, podczas którego producenci żywnosci, maszyn i sprzętu gastronomicznego prezentowali swoją ofertę, przyciągnęło tłumy odwiedzających. Uczniowie pod okiem opiekunów pań mieli też okazję spróbować lokalnej, tradycyjnej żywności przywiezionej przez wytwórców z różnych zakątków Polski. Młodzież obserwowała także zmagania sześciu finalistów konkursu SkillsPoland 2024. Główne cele konkursu to promocja kształcenia zawodowego i tworzenie przestrzeni dla efektywnej współpracy biznesu z podmiotami realizującymi kształcenie zawodowe. Wyjazd był ciekawą lekcją poza murami szkoły. Uczniowie mieli okazję poczuć „klimat” wybranego przez siebie zawodu i posnuć marzenia, że i oni kiedyś będą wystawiać efekty swojej pracy na Polagrze.