Ekipa CSR na „Gali na Fyrtlu”

W murach CSR Gniezno zagościła jesień, która jest tak piękna w Wielkopolsce. Złota jesień to również wyjątkowy czas w dziedzinie kultury w Naszej Małej Ojczyźnie. W minioną sobotę Ekipa CSR wzięła udział w Gali „Wieczór na Fyrtlu”, w trakcie której, przygotowała Tradycyjny Wielkopolski Catering: zupę dyniową, pyrę z gzikiem oraz sznekę z glancem. Stanowiło to ukoronowanie warsztatów kulinarnych, w których wzięli udział kucharze i cukiernicy z Cechowej Szkoły Rzemieślniczej. Odkrywając uroki oraz bogactwo kuchni wielkopolskiej, uczniowie Szkoły Cechowej wzięli udział w wycieczkach dydaktycznych do serowarni – Sery Ruchocińskie (gdzie odkrywali tajniki serowarstwa) oraz gospodarstwa rolnego w Małachowie Kępym (gdzie zapoznali się z tajnikami uprawy słynnych wielkopolskich pyr). Nie zabrakło również praktycznych zajęć warsztatowych z korbolem, pyrą i gzikiem oraz nieśmiertelną szneką z glancem w tle.