Tradycja wypieku rogala świętomarcińskiego została zapoczątkowana już w 1891 roku. Gdy zbliżało się święto Św. Marcina, poznański cukiernik Józef Melzer upiekł rogale i przyszedł z nimi pod kościół, gdzie nakarmił najbiedniejszych. W następnych latach dołączyły do niego inne osoby, które mogły podzielić się jedzeniem, żeby każdy mógł tego dnia najeść się do syta. Z kolejnymi latami stało się to już tradycją. Zwyczaj przygotowywania wypieku został przyjęty przez Stowarzyszenie Cukierników w 1901 roku. Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. Tym samym trafił on na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią. W Cechowej Szkole Rzemieślniczej podtrzymujemy tą tradycję, dlatego nasi uczniowie rozpoczynający przygodę z zawodem cukiernika w klasie 1CER wykonali rogale świętomarcińskie pod okiem nauczycielki Pani Katarzyny Szymczak. Zapraszamy na fotorelację z warsztatów.